Zorg ambtenaar lokt reacties uit

Voorzitter André Mosman van de gehandicaptenraad “Reactie van de ambtenaar is scherp maar hij heeft gelijk”

Uitspraken van de gemeente over het wel of niet toekennen van de zorgcontainer hebben geleid tot een stroom aan reacties. In één van die reacties wordt een ambtenaar uitgescholden en krijgt hij allerlei ziektes toegewenst.

Door: Saskia Minkman

De zorgcontainer is in Hengelo in het leven geroepen voor mensen die niet in staat zijn zelf hun restafval naar een ondergrondse container te brengen. Afgelopen zaterdag publiceerde deze krant de ervaringen van Willie Hodge (67) en Gisa Snoek (80). Deze twee Hengelose vrouwen deden daarin verslag van hun ervaringen met het aanvragen van een zorgcontainer via het zorgloket en de bureaucratie die zij daarbij ondervonden.

De gemeente reageerde op het verhaal, met onder meer de verklaring dat het ‘bullshit’ is dat mensen zeggen dat ze elke dag met een zware zak naar de container moeten. Ook werd gezegd dat voor wie slecht ter been is, het juist goed kan zijn om af en toe naar buiten te gaan om het afval weg te brengen.

Verwensingen
Die opmerkingen leidden zondag tot heftige reacties op sociale media, vooral op Facebook. Een van die reacties leidt mogelijk opnieuw tot een aangifte van de gemeente, omdat een ambtenaar allerlei verwensingen, waaronder diverse ziektes, naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Of de gang naar de politie ook daadwerkelijk wordt gemaakt, is niet bekend: de gemeente wilde maandag niet reageren op de uitspraak. Een woordvoerster wil alleen kwijt dat ‘er aandacht is voor onze collega’. Verder wil de gemeente niets kwijt over de zaak en wil ze ook geen antwoord geven op de vraag waarom ze niets wil zeggen.

De meeste mensen die reageren op sociale media, zijn kritisch op de gemeente. ‘Eigen regie staat erg hoog op de politieke agenda voor chronisch zieken of beperkten. Dat gaat hier totaal tegenin’, aldus een van de reacties. ‘Fijn dat de gemeente dat even voor de mensen bepaalt’, staat er geschreven. Iemand reageert ook op de uitspraak dat het goed is om af en toe naar buiten te gaan, ook al is men slecht ter been. ‘Dat zouden deze mensen heel graag willen, maar deze mensen zijn helaas slecht ter been.’ Ook is er kritiek op het Zorgloket, de instantie waar de zorgcontainer kan worden aangevraagd. ‘Ik schrik van de reactie van het zorgloket. Jullie zitten daar om ons te helpen en ons niet als kleuters te behandelen.’

Volkomen gelijk
De Gehandicaptenraad Hengelo neemt het juist op voor de gemeente. “De gemeente heeft volkomen gelijk”, aldus voorzitter André Mosman. “De reactie van de ambtenaar is heel scherp, maar hij heeft wel gelijk. Ik zit in een rolstoel en heb zelf een zorgcontainer. Ik zet ‘m een keer in de drie of vier weken aan de straat. Dat je dus dagelijks met een zware zak moet lopen, is inderdaad bullshit.”

Mede dankzij de Gehandicaptenraad is er in Hengelo een zorgcontainer gekomen. Wie slecht ter been of op andere manieren beperkt is, en niemand heeft in zijn of haar omgeving om het afval weg te brengen, kan in aanmerking komen voor een zorgcontainer. Hij wordt op afroep geleegd. Het legen kost 7 euro voor een kleine en 11,95 euro voor een grote container.

Bron: Tubantia
Foto: Marieke Bakker

Ga naar de inhoud