DEN HAAG
Een persoonlijk verhaal over een onnodig weggooide traplift voor een oudere dame doet op Twitter veel stof opwaaien.
Ook de Tweede Kamer bemoeit zich ermee. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en gemeenten moeten in actie komen, vindt een Kamermeerderheid.
Mijn schoonvader, hartpatiënt, is overleden. Na een paar weken wordt de jarenoude traplift weggehaald, schoonmoeder mag ‘m niet houden, voor als zij hem nodig krijgt.
Schoonmoeder vraagt: wat gaat ermee gebeuren? Antwoord: die wordt weggegooid.
Mieke van Stigt had helemaal niet verwacht dat haar berichtje op Twitter zoveel impact zou hebben, maar meer dan duizend mensen reageerden op haar relaas over de traplift van haar schoonouders. De traplift hangt al langer in hun huis. Miekes schoonmoeder wilde hem wel houden nadat haar man was komen te overlijden. Zij raakte immers ook steeds slechter ter been.
Schoonmama kreeg echter nul op het rekest. Op haar vraag wat er dan met het hulpmiddel zou gaan gebeuren, kreeg ze het tenenkrommende antwoord: die wordt weggegooid.
Mieke kan er met haar verstand niet bij dat zorggeld op deze manier over de balk wordt gesmeten. „Kapitaalvernietiging is het.”
Verspilling
Uit de reacties op haar Twitterbericht blijkt dat mensen dat massaal met haar eens zijn. Twitteraars melden ook spontaan soortgelijke gevallen, zoals een flat waarin meerdere
oudere mensen wonen. Waarom moet een traplift daar steeds opnieuw worden geïnstalleerd en weer worden weggehaald?, vraagt een verbijsterde bewoner zich af
Dico van Vliet noemt het „om te janken” dat zijn moeder in een jaar tijd drie keer een andere aangepaste rolstoel kreeg. Een keer omdat ze van instelling wisselde en dat zo’n nieuwe
rolstoel nu eenmaal protocol was. En een keer omdat ze in haar stoel ook een middagdutje moest kunnen doen en het vehikel dus moest kunnen kantelen.
Voor PvdA en CDA is de traplifttweet en bijbehorende commotie aanleiding om te gaan inventariseren hoe vaak het nou gebeurt, het verspillen van geld voor hulpmiddelen en waar het precies misgaat. Klokkenluiders kunnen Lenny Geluk (CDA) mailen. „Het kan toch niet waar zijn dat dit nog steeds gebeurt?”, reageert zij. PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma stelt binnenkort haar Facebookaccount open als meldpunt. „Dit is een absurde manier van verspilling”, vindt ze. „Het is ook onwaarschijnlijk kortzichtig.”
Krankjorum
PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt het wegmikken van de traplift „krankjorum. Dit is nou wat je krijgt, als je alles decentraliseert”, denkt ze. „Al die gemeentes hebben allemaal hun eigen winkeltje.” Een Kamermeerderheid wil dat minister De Jonge in actie komt. „Heel erg dit”, zegt Vera Bergkamp (D66). „Gemeenten zouden dit moeten oplossen, maar je hoort dit zo vaak. Het is dus ook een systeemvraagstuk. Ik ga minister De Jonge hiernaar vragen.”
SP-Kamerlid Lilian Marijnissen zit hem eveneens achter de broek. „We opereren in de zorg in een systeem waar wantrouwen centraal staat. Dat is niet alleen belachelijk en frustrerend, maar daardoor ook nog eens duur.”
De Telegraaf 21 nov. 2017
Update: download reactie gemeente