Voor de twaalfde keer naar de nieuwjaarsreceptie

Vijf vragen aan André Mosman voorzitter van de Gehandicaptenraad Hengelo.

Voorzitter André Mosman van de Gehandicaptenraad Hengelo is bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente morgen in de schouwburg Hengelo weer van de partij. Afgelopen jaar boekte hij met zijn raad successen op diverse fronten.

1 Hoe vaak heeft u de nieuwjaarsbijeenkomst inmiddels bezocht? “Sinds ik voorzitter ben van de Gehandicaptenraad elk jaar. Dat zal nu zo’n tien, elf keer zijn.”

2 Wie wilt u absoluut de hand schudden? “De burgemeester, die zegt gewoon dat wij van de Gehandicaptenraad er helemaal bij horen. En dan de wethouders natuurlijk. Sinds het aantreden van deze coalitie zijn die dichterbij de burger gaan staan. Minder bureaucratie, meer naar de mensen toe, dat is wat wij steeds hebben gezegd en deze wethouders willen hetzelfde. Ook de gemeenteraadsleden geef ik graag een hand. Afgelopen jaar zijn drie moties van ons aangenomen. Dan gaat het om het toegankelijk maken van voorzieningen voor mensen met een handicap, het opnemen van invalidentoiletten bij een renovatie van én bij nieuwe horecabedrijven en winkels en het oneigenlijk gebruik van de invalidenparkeerkaart.”

3 Wat hoopt u dan nu nog te bereiken? “Oh, wij hebben een enorm programma. Zo moet het stadskantoor straks toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Het openbare invalidentoilet, nu voor het stadhuis, wil de gemeente verhuizen naar een plek aan de andere kant van de toren. Maar wij vinden dat dat toilet naar een goed zichtbare plek op de Markt moet komen. En verder, op de Wmo-vragenlijst staan behoorlijk intieme vragen. Hoe is uw huwelijk? Heeft u schulden? Kunt u zich financieel goed redden? Wij vragen ons af: hebben de consulenten van de gemeente die dit onder ogen krijgen wel een zwijgplicht?”

4 Wat hebben de vorige keren dat u er was opgeleverd? “Ook veel strubbelingen en frustratie. Ik kom uit de ondernemerswereld. Die bureaucratie… verschrikkelijk. En sommige vorige wethouders…”

5 Lastig om alles vanuit een rolstoel te moeten doen? “Je zit voortdurend tegen derrières aan te kijken. Je hebt geen overzicht. Dat is op alle recepties zo. Een gesprek komt moeilijk op gang. Dat is geen verwijt aan iemand hoor. Het is gewoon feitelijk zo.”

Bron: Tubantia

Ga naar de inhoud