Hengelo dingt mee naar een eervolle titel: de meest toegankelijke stad van Nederland. Dat heeft de gemeente voor een belangrijk deel te danken aan de Gehandicaptenraad. Voorzitter Daan Broeze (75) noemt vijf geslaagde voorbeelden en een gebouw waar het beroerd is gesteld.
Twentebad
Wat hebben ze eigenlijk niet voor elkaar? Daan Broeze kan niets bedenken. Hij noemt het gebouw aan de Lage Weide fantastisch voor mensen met een handicap. Sinds de verbouwing van een paar jaar geleden is de rode loper voor mensen met scootmobiel, rolstoel of visuele beperking uitgelegd. „Als je binnenkomt, word je meteen richting een grote kleedruimte geleid. Voor mensen met een beperking is het daar prettig omkleden. Er is bijvoorbeeld een groot bed waarop je je kunt omkleden. In het bad zijn speciale tilliften. Super geregeld.”
Kruispunt Marskant-Deldenerstraat
„De gemeente benaderde ons toen ze met deze kruising aan de gang gingen. ‘We gaan iets veranderen, kunnen jullie meekijken?’ Dat horen we graag, de samenwerking met de gemeente verloopt goed. We hebben allerlei suggesties gedaan en die zijn opgevolgd. Er lopen blindegeleidelijnen langs de F35. Als je als slechtziende bij de bewuste kruising komt, zit er een tikker in het stoplicht. Een uitkomst voor slechtzienden. Die tikkers vind je tegenwoordig bijna overal.”
Marktplein
Daan Broeze: „Waar we als Gehandicaptenraad heel blij mee zijn, is het openbaar gehandicaptentoilet. Dat is in Hengelo stukken beter geworden. Tegenwoordig kunnen mensen met een beperking op acht plekken in de stad terecht. Toen ik begon als voorzitter, was er eentje, bij Stravinsky. Het marktplein heeft fijne paden, die zijn voor mensen met een rolstoel goed toegankelijk en prettig te berijden. Rondom de vijver bij de beren is een hoge rand gemaakt. Handig voor mensen met een visuele beperking, die tikken de rand aan met hun taststok. We zijn bij alle plannen betrokken geweest.”
Stadscafé De Basiliek
Toen het parochiehuis naast de Lambertusbasiliek werd verbouwd tot stadscafé, werd de Gehandicaptenraad benaderd. Broeze: „Ze vroegen ons hoe ze dit het beste konden aanpakken. Leuk hoe ze dat hebben gedaan. Wij hebben ze van advies voorzien. Zoals een gehandicaptentoilet op de begane grond. Ik heb ze verteld hoe ze elders een babyverschoonruimte hadden toegevoegd. Hebben ze in De Basiliek ook gedaan.”
Schouwburg Hengelo
Broeze: „We zijn er onlangs geweest om te schouwen. Dan letten we op de toegankelijkheid, maar ook op de uitgankelijkheid. Dat is daar prima voor elkaar. Er zijn goede ringleidingen voor slechtzienden en blinden. Wie geen handicap heeft, moet een trap af om naar de wc te gaan. Voor mensen met een handicap zijn er toiletten op de begane grond. Als je naar de zaal wilt, kunnen we met de lift naar boven, waar een stuk of zes rolstoelplaatsen zijn. Als er brand zou uitbreken, zijn er speciale evacuatiestoelen. Het personeel is daarvoor getraind.”
Waar klopt het niet?
Broeze: „Bij de bioscoop. Daar is het ondanks alle inspanningen nog steeds niet voor elkaar.” Bij Movie Unlimited Hengelo kunnen mensen met een rolstoel wel naar boven. Maar in de filmzalen is het verval zo groot – 8 meter verval over 20 meter – dat ze daar niet terechtkunnen. Broeze vindt het ongepast en ‘een toonbeeld van een slecht voorbeeld’. „Twee, drie jaar geleden is er een verbouwing geweest. Ook toen is er niets gedaan aan die zalen. Doodzonde.”
Saskia Minkman