Blinden en slechtzienden zijn bij de verkiezingen in Hengelo afhankelijk van hulp in het stemhokje. De gemeente wil nog geen alternatieven. Tot verdriet van Ben van Veen.
‘Er gaat maar weinig actie uit van het college’
Door: Martin Ruesink
Een stemmachtiging geven of een bekende vragen mee het stemhokje in te gaan. Voor tientallen Hengeloërs die niets of maar weinig zien zijn dat op 21 maart de enige twee manieren een stem uit te brengen. De partij LokaalHengelo heeft het Hengelose college vragen gesteld over de toegankelijkheid van de komende verkiezingen. B en W antwoorden daar nu op met de toezegging de komende tijd ‘ontwikkelingen op de voet’ te volgen.
Dat vindt het raadslid en vragensteller Ben van Veen te mager. “Teleurstellend. Er gaat maar weinig actie uit van het college, terwijl we met een dikke nota hebben vastgesteld dat Hengelo een inclusieve samenleving wil zijn. Laat nou eens als gemeente zien dat het je menens is om iedereen mee te laten doen.”
Er schort nog te veel aan de toegankelijkheid van verkiezingen. Dat geldt niet alleen voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Van alle genoemde groepen gaat de helft niet stemmen. Het College voor de Rechten van de Mens trok hierover vorig jaar aan de bel, nadat er 120 klachten waren binnengekomen over de toegankelijkheid van de laatste Kamerverkiezingen.
Om het goede voorbeeld te geven heeft LokaalHengelo in de bieb en het stadskantoor haar verkiezingsprogramma in braille ter inzage gelegd. De partij verstrekt op aanvraag ook exemplaren in blindenschrift aan geïnteresseerden.
Proef
Er loopt in Nederland een proef waarbij blinden en slechtzienden wel zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen bij de raadsverkiezingen. In Den Haag, Utrechtse Heuvelrug, Veldhoven en Zeist wordt gebruikgemaakt van audio-ondersteuning en een speciale mal die over het stemformulier wordt gelegd.
B en W van Hengelo wachten de ontwikkelingen liever af en zijn niet zo gecharmeerd van het gebruik van mallen. Een eerdere proef in 2010 viel tegen. De mal was volgens het college te groot en te complex.
Hengeloër Rob Kolner is slechtziend en moet een beroep doen op anderen bij het stemmen. ,,Ik denk dat er veel mensen zijn die daarom niet stemmen. Stel je voor dat je een stem wilt uitbrengen op een bepaalde partij, maar dat liever niemand in je omgeving laat weten. Wat dan?” Kolner vindt het vreemd dat blinden bij de verkiezingen nog steeds hulp moeten vragen. “Terwijl de techniek het ons al zeker tien jaar geleden mogelijk maakte zelfstandig te stemmen. Triest. We hebben het wel over 350.000 Nederlanders.”
LokaalHengelo pleit er verder voor dat de site van de gemeente toegankelijker wordt. Kolner: ,,Als blinden en slechtzienden er mee uit de voeten kunnen, dan is de website voor iedereen geschikt. Hij moet in elk geval het keurmerk krijgen van het Waarmerk Drempelvrij.”
Bron: Tubantia