Renovatie Twentebad is gedegen spoedklus

Het Twentebad ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. De eerste fase is inmiddels achter de rug. Deze klus moest snel worden geklaard om de zwemmers niet teveel in het vaarwater te zitten. De betrokken partijen kregen amper drie maanden de tijd voor de opknapbeurt van het binnenbad. Er werd dan ook een topprestatie geleverd.

De renovatie van het binnenbad werd bewust in de zomer uitgevoerd. Dan zijn er immers geen zwemlessen. De bezoekers konden tijdens de werkzaamheden in de warme zomermaanden gewoon gebruik blijven maken van de buitenbaden. “Daar hadden we in het Plan van Aanpak nadrukkelijk rekening mee gehouden”, vertelt Olaf Krakers, projectleider van Dura Vermeer Onderhoud & Renovatie. “De bouwplaats was nadrukkelijk afgeschermd met hekken met doeken. Voordat het bad openging, waren de materialen al op de plek afgeleverd. De bezoekers hebben dan ook geen overlast ondervonden. Ze konden binnen ook gewoon terecht in het restaurant. Alles was goed afgescheiden. Mede daardoor werd een loopbrug voor het personeel gecreëerd, zodat de veiligheid gegarandeerd was.”

Door een gedegen voorbereiding en een goede samenwerking tussen de betrokken partijen vormde de krappe bouwtijd geen probleem. Het recreatiebad is voorzien van een beweegbare bodem. Het bubbelbad werd verplaatst, terwijl het familiebad een nieuwe glijbaan kreeg. Door deze glijbaan wordt 120 kuub water per uur gepompt. Om de pieken en dalen op te vangen, zijn in de kelder buffertanks geplaatst. De vloer van het binnenbad, bestaande uit een recreatiebad en een familiebad, werd deels opgehoogd zodat het geheel nu op dezelfde hoogte ligt. Dat laatste was een cruciaal onderdeel. “We hebben berekend dat de betonvloeren 28 dagen moesten drogen”, legt Krakers uit. “Lastig gezien de beperkte bouwtijd, maar we wilden geen enkel risico lopen. Anders blijft er teveel vocht in zitten en kan er een chemische reactie ontstaan.” Na 28 dagen was het beton zodanig uitgehard dat er gestart kon worden met het tegelwerk van de zwembadperrons. De vloer wordt nu zwaarder belast. Daarom was het nodig om extra stalen kolommen te plaatsen in de kelder. Er is over de bestaande vloer een nieuwe gewapende betonvloer met een EPS isolatielaag en een zandcementdekvloer aangebracht met daarover nieuw tegelwerk. Voor dat laatste was Scholten Tegelwerken verantwoordelijk. Voor de perronvloeren zijn antisliptegels van 15 bij 15 centimeter toegepast die tweezijdig zijn verlijmd. In de whirlpool is mozaïek van 5 bij 5 centimeter verlijmd. “Daarvoor zijn lijm en aanverwante producten gebruikt van het merk Codex, geleverd door Unipro in Haaksbergen”, merkt Marthijn Scholten op. “Het tegelwerk is ingevoegd met speciaal voegmateriaal dat beter bestand is tegen chloor en eenvoudiger te reinigen is dan standaard voegmateriaal op cementbasis.”

Naast de vloertegels, moest de badrand opnieuw worden betegeld. Daarvoor zijn keramische vormtegels gebruikt zoals grijprand- en oplegtegels van 25 bij 15 en respectievelijk 12, 5 centimeter. “Daar ging de meeste tijd in zitten, het was maatwerk”, aldus Scholten. De wandtegels werden door Scholten Tegelwerken eveneens deels vernieuwd. In totaal is zo’n 1.500 vierkante meter aan tegels aangebracht tijdens de eerste fase van de renovatie van het Twentebad.

De uitvoerende partijen kijken met een zeer positief gevoel terug op fase 1. “Het betaalde zich uit dat vanaf het startpunt een bouwteam is gevormd”, meent Krakers. De opdrachtgever is ook uiterst tevreden. “Door kennis en kunde te verzamelen, kun je toegevoegde waarde bieden. Tijdens het proces kom je soms voor verrassingen te staan, daar werd inventief op ingesprongen.”

De totale renovatie van het Twentebad kost 9 miljoen euro en wordt in drie fases uitgevoerd. De voorziening die ruim veertig jaar oud is, krijgt een moderne uitstraling en wordt duurzamer en functioneler gemaakt. In 2019 moet de gehele operatie gereed zijn. Fase 2 en 3 staan nog op het programma. Deze werkzaamheden bestaan uit het overkappen van het wedstrijdbuitenbad en het verbouwen van ingang, garderobes en andere ruimtes. De nieuwe entree wordt op een andere plek gesitueerd.

Tekst: Richard Steegers,  Beeld: Dura Vermeer Onderhoud & Renovatie, Hengelo (hoofdaannemer), Scholten Tegelwerken, Buurse (tegels)

Bron: Stedenbouw

Skip to content