Pleinvrees

Ik denk dezer dagen aan de beren op het marktplein. Zo zielig. Die zouden er familie bij krijgen: de Hijschbeertjes, u weet wel, robotjes op kniehoogte die dagelijks door de binnenstad zouden lopen. Blinden en slechtzienden zouden makkelijk kunnen struikelen over de beertjes. Maar een eventueel protest van de gehandicaptenraad kan uitblijven, want de Hijschbeertjes gaan samen met de Hijsch-kamer naar het kerkhof van gesneuvelde ambities. Het was een rare week. Alles draait om twee pleinen. Terwijl wethouder Bas van Wakeren zijn project Hijschkamer op het marktplein zag verpulveren tot gruis, mag wethouder Gerard Gerrits goede sier maken met het Burgemeester Jansenplein, het nieuwe evenementenplein bij het stadskantoor.

Het is me wat, hoor. Van Wakeren en Gerrits zitten naast elkaar aan de collegetafel. De eerste met een gezicht als een oorwurm, de tweede met een lach van oor tot oor. Van Wakeren kreeg van de gemeenteraad 3 miljoen mee voor zijn project Hijschkamer – te weinig. Zijn troetelkindje werd met orkaankracht weggeblazen. En Gerrits? Die mag 3,7 miljoen uitgeven en dat is nog exclusief de aankoop van de leegstaande winkelpanden aan het evenementenplein. Een plein dat bij wijze van spreken met goud wordt geplaveid. Waarom krijgt Gerard meer geld dan Bas? De gemeenteraad had kunnen zeggen: we doen er een paar centen bij voor Bas, zodat hij net als Gerard zijn plein kan optuigen. Als er dan toch met geld wordt gesmeten… Laten we niet vergeten dat er voor het gerenoveerde stadhuis en de nieuwbouw van het stadskantoor liefst 40 miljoen was uitgetrokken. Inmiddels is bekend dat die kosten hoger uitvallen. Wat maken die hogere bouw- en exploitatielasten voor het marktplein dan nog uit?

Er is iets heel anders aan de hand. Collegepartijen SP en VVD willen helemaal geen Hijschkamer meer. Noem het voortschrijdend inzicht. VVD-voorman Onno Fiechter zei over het project: “De volle mep moet niet voor rekening van de belastingbetaler komen.” Die opmerking werkt op de lachspieren, als je bedenkt met welke lasten de VVD de belastingbetaler wél opzadelt. De eigen wethouder Gerrits krijgt intussen van Onno Fiechter alle ruimte om naar believen uit de belastingruif te plukken voor zijn projecten in de binnenstad. De horecaondernemers aan het nieuwe plein mogen straks miljonair worden van de VVD.

Van Wakeren wordt als een stiefkind behandeld. Hij zou er pleinvrees van kunnen krijgen na alle gedoe. Ik wens hem sterkte met zulke bondgenoten in het college.

Bron: Tubantia

Ga naar de inhoud