Parkeerkaart invaliden wordt te snel gegeven

De Gehandicaptenraad Hengelo meent dat keuringsartsen die door de gemeente zijn aangezocht te snel instemmen met een aanvraag voor een parkeerkaart voor invaliden.

“Er zitten flink wat toneelspelers bij die zo’n kaart aanvragen bij de gemeente en de keuringsarts trapt erin”, zegt voorzitter André Mosman van de Gehandicaptenraad.

Hij kent zelf ‘genoeg voorbeelden’ van mensen die bij de supermarkt op een parkeerplaats voor invaliden gaan staan en dan met twee kratjes bier uit de winkel komen. “En dan kunnen ze ook nog zo’n kaart laten zien, dat is het ergste, terwijl ze naar mijn mening niks mankeren. De keuringsinstantie moet zich houden aan de wettelijk gestelde criteria. Als men bijvoorbeeld niet meer dan 100 meter kan lopen, komt men in aanmerking voor een kaart. Anders niet. Ik hoor dat mensen zich soms ten onrechte enorm aanstellen bij zo’n arts. Stop met dat toneelspel.”

Volgende week woensdag, tijdens de ‘motiemarkt’ in multifunctionele accommodatie Berflo Es, wil Mosman dit probleem aanhangig maken. Hij hoopt dat de politiek werk wil maken dat de keuringsartsen hun werk naar de letter van de wet doen.

Paal en perk
Mosman ziet ook veel oneigenlijk gebruik van de kaart. “Moeder is gehandicapt en dan gaat de zoon met de kaart naar de supermarkt, om lekker dichtbij te kunnen parkeren. Daar moet ook paal en perk aan gesteld worden, dat familie, buren en vrienden gebruik maken van die kaart. Anders is er voor ons geen plek meer. Dat komt nu al regelmatig voor.”

Inmiddels heeft wethouder Bas van Wakeren aangegeven dat hij binnenkort op een zaterdag bij supermarkten, samen met Mosman, wil controleren of mensen die op een speciale invalidenparkeerplaats gaan staan ook echt zo’n kaart hebben en of die op de juiste manier wordt gebruikt.

André Mosman meent dat de gemeente haar zaken niet goed voor elkaar heeft. “Invalidenparkeerplaatsen moeten wettelijk een breedte hebben van 3,50 meter. Helaas is in dit in Hengelo niet altijd het geval. Ook dient 2 procent van alle parkeerplaatsen bestemd te zijn voor onze doelgroep. Dat is ook niet geregeld.”

De Gehandicaptenraad gaf al eerder aan de gemeente bij de afgifte van een bouwvergunning voor winkels en horeca en andere openbare gebouwen de verplichting zou moeten opnemen dat daar ook een invalidentoilet wordt gebouwd. Met een verwijzing naar het VN-Verdrag dat regelt dat voorzieningen voor iedereen toegankelijk moeten zijn zegt Mosman: “Gemeente, neem die verplichting op in het Bouwbesluit.”

Bron: Tubantia
Tekst door: Gerard Smink

Ga naar de inhoud