Kunstgras met rubber of met kurk?

Voetballers in actie op het speelveld

Achilles’12 is tot nu toe de enige Hengelose club met kunstgrasvelden met kurk. Foto: orangepictures

De gemeente moet per direct stoppen met de aanleg van kunstgrasvelden die worden ingestrooid met rubberen korrels. Dat is de strekking van een voorstel dat GroenLinks, de PvdA, Lokaal-Hengelo en de ChristenUnie vanavond indienen bij de behandeling van de Kadernota.

Jan Ankoné

Volgens het college van B en W hebben zogenoemde ‘non-infillkunstgrasvelden’ de toekomst. Dat zijn velden die met geen enkel materiaal ingestrooid hoeven te worden. Maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat deze velden de experimentele fase zijn ontgroeid. Tot het zover is blijft het college bij de vervanging van kunstgrasvelden kiezen voor een infill met SBR-korrels, gemaakt van gemalen autobanden.

De oppositiepartijen GroenLinks, de PvdA, LokaalHengelo en de ChristenUnie zijn het daar niet mee eens. ‘Totdat er non-infillvelden beschikbaar zijn die kwalitatief voldoen kiezen wij voor een natuurlijke infill: kurk.’ Tot en met 2022 zijn zes kunstgrasvelden aan een nieuwe toplaag toe. Waarvan drie nog dit jaar: Barbaros, BWO en HVV. De extra kosten, circa 10 mille per jaar per veld, moet de gemeente maar voor haar rekening nemen, vinden de vier fracties.

GroenLinks en de PvdA nemen het verder op voor HeArtgallery. Het centrum voor beeldende kunst wil een subsidie van 1,5 ton per jaar. Maar het college geeft dat niet. Net als andere culturele organisaties moet HeArtgallery wachten op de Cultuurnota, die in het najaar komt. GroenLinks en de PvdA stellen voor de gevraagde subsidie nu al toe te kennen.

Het CDA dient vanavond samen met GroenLinks, de PVV en LokaalHengelo een voorstel in om de lokale Gehandicaptenraad een eenmalige subsidie van 6000 euro te geven. Deze raad krijgt sinds 2015 geen subsidie meer, omdat hij geen officieel adviesorgaan meer is. Met een eenmalige subsidie wil het CDA het belang van de Gehandicaptenraad onderstrepen.

Bron: TC/Tubantia

Skip to content