Invalidentoilet in Hengelo alweer stuk door vandalisme

Daan Broeze bij het vernielde toilet.
Buitengewoon triest dat dit dan gebeurt. Ik hoop dat die jongens trots zijn op hun daad als ze ’s avonds in bed liggen. (Daan Broeze, voorzitter Gehandicaptenraad)

HENGELO – Het ging een tijd goed met het invalidentoilet aan de Kloosterhof, maar het is nu weer helemaal mis. Zodanig dat het toilet niet gebruikt kan worden.

De gemeente heeft een groot hek om het invalidentoilet geplaatst. Het toilet gaat voorlopig niet meer open. Vandalen hebben het slot stuk gemaakt. Niet zomaar een slot, maar een speciaal slot waarin verlichting en het doorspoelen van het toilet zijn geïntegreerd. Voorzitter Daan Broeze van de Gehandicaptenraad zit er verslagen bij. „Wie doet zoiets? Wat is het nut hiervan?”

Afspraken
Gemeenteambtenaar Reinald Dik zegt dat er nog een bord wordt geplaatst bij het toilet. Mensen kunnen nu terecht in het stadhuis, waar een invalidentoilet is, en in de horecagelegenheden rondom. Bijvoorbeeld in De Basiliek, dat ook over een invalidentoilet beschikt. Daar zijn afspraken over gemaakt.

De ontlasting zat tot aan het plafond en overal was tegenaan geplast.
(Reinald Dik, gemeenteambtenaar)

Failliet
Maar het invalidentoilet dan? „Dat is morgen niet al gerepareerd. Het slot is van binnenuit stuk gemaakt. Het Engelse bedrijf dat dit maakte is failliet. We moeten dus iets anders bedenken”, zegt Dik. „Repareren of nieuw, daar zijn we nog niet uit.” Het toilet is inmiddels al wel schoon gemaakt door Gidebor. Dat was ook hard nodig. „De ontlasting zat tot aan het plafond en overal was tegenaan geplast”, aldus Dik.

Secondelijm
Het invalidentoilet werd in 2014 geplaatst en kostte toen 80.000 euro. In het verleden werd er secondelijm in het slot gespoten. Of er werd veelvuldig tegen het slot geplast, waardoor het binnenwerk ging oxideren en de sleutel ook niet meer werkte. Voor iemand met hoge nood is dat vervelend en als die persoon ook nog een fysieke beperking heeft, is het extra lastig.

Eurosleutel
Het invalidentoilet wordt in goede tijden geopend door een muntstuk van 50 eurocent in de automaat te werpen. Invaliden en mindervaliden kunnen het slot met een speciale eurosleutel openen die apart moet worden besteld en tegen betaling wordt verstrekt.

Triest
Het toilet is nu drie jaar aan de Kloosterhof in gebruik. Voorheen stond het elders in de binnenstad. Na zes jaar discussie kwam er eindelijk een invalidentoilet in Hengelo. De Gehandicaptenraad Hengelo had daar tot in den treure om gevraagd. Daan Broeze: „We hebben ontzettend ons best gedaan om een toilet voor mensen met een beperking te krijgen. Buitengewoon triest dat dit dan gebeurt. Ik hoop dat die jongens trots zijn op hun daad als ze ’s avonds in bed liggen.”
Bij de nieuw te bouwen rooftopbar aan de Markt komt straks een nieuw invalidentoilet, inpandig en erbuiten. Wat dan met het huidige toilet gebeurt is nog niet duidelijk, zo geeft ambtenaar Dik aan.

Gerard Smink
Bron: TC Tubantia

Ga naar de inhoud