In Hengelo kun je prima de pot op

Het gastvrije café ’t Pleintje laat de toiletten zien. Medewerker Martijn Blikmans houdt de deur voor ons open (Foto: Frans Nikkels)

Hengelo staat in de top 10 van gastvrije toiletgemeenten in Nederland. De stad is op de ranglijst terechtgekomen omdat er minstens 31 winkels, horecazaken of openbare toiletten zijn waar mensen met hoge nood terechtkunnen.

De Maag Lever Darm Stichting zet Hengelo op plek 8 in de top 50. Die werd gisteren, op Wereld Toilet Dag, bekendgemaakt. De Friese gemeente Südwest-Fryslân voert de lijst aan, met 51 gastvrije adressen. Hekkensluiter is Leidschendam-Voorburg. Almelo is met 15 openbaar (toegankelijke) plasplekken goed voor de 42ste plek.

Bij de ranglijst valt in zoverre een kanttekening te plaatsen dat alleen aangemelde adressen zijn opgenomen. Die staan ook op de website hogenood.nu en de gelijknamige app, die gratis te downloaden is op de mobiele telefoon. “Iedereen kan adressen aanmelden. Wij van Hoge Nood bellen met de eigenaar of hij inderdaad gastvrij is. Ook vragen we toestemming voor opname in de app” vertelt Sandra Helmus van de Maag Lever Darm Stichting.

Ze vertelt dat er sinds vorig jaar zeshonderd toiletten extra in de app zijn opgenomen. Het is volgens haar de grootste database van (semi-)openbare toiletten in Nederland. Helmus erkent dat er veel meer gastvrije winkels, cafés, musea, bibliotheken en dergelijke zijn dan de database prijsgeeft.

“Het klopt dat er meer zijn, maar het toilettekort is nog onverminderd groot”, zegt ze. “Ruim 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen gaan niet altijd onbezorgd op pad.”

Onderzoek wijst volgens haar uit dat 1 op de 4 buik- en blaaspatiënten regelmatig thuisblijft uit angst om geen plek te vinden om de blaas of darmen te ledigen. Meer dan de helft van de patiënten moet bij aandrang binnen vijf minuten ergens terechtkunnen.

Twee locaties in Hengelo waar het personeel geen nee verkoopt, ook als iemand geen consumptie nuttigt, zijn bier- en eetcafé ’t Pleintje en hotel-restaurant Stravinsky. “Meerdere keren per dag maken mensen hier gebruik van”, zegt een medewerker van ’t Pleintje. “Meestal krijgen we een keurig bedankje.”

De Maag Lever Darm Stichting plaatste Hengelo vorig jaar ook al op de ranglijst, maar dan op plek 5. Volgens het overzicht groeide het aantal toiletlocaties in acht maanden van 25 naar 31, maar andere gemeenten streefden de stad voorbij met nog meer extra voorzieningen. De opstellers van de ranglijst berekenden dat er op elke 2600 inwoners van Hengelo één openbaar toegankelijk toilet is.

Een woordvoerder van de gemeente Hengelo vertelt dat de gemeente geen specifiek beleid heeft als het gaat om openbare toiletten. Toch kwam er een paar jaar geleden in de binnenstad één bij. Dat gebeurde nadat de Gehandicaptenraad hier om had gevraagd.

Gebruikers van panden die in de Hoge Nood-app staan, kunnen een sticker aanvragen voor op de voordeur. Overigens is er ook het uit Duitsland overgewaaide project Nette Toilette. In Oldenzaal plakten acht horecazaken deze zomer de felroze Nette Toilette-stickers op de ruit om aan te geven dat bij hen iedereen naar het toilet kan.

Bron: Tubantia

Ga naar de inhoud