Hoe maak ik mijn woning toekomstbestendig?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld – Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

U wilt met lichamelijke beperkingen natuurlijk zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst, als u misschien achteruit gaat. Vanwege een progressieve aandoening of gewoon omdat u ouder wordt. De overheid stimuleert ouderen tegenwoordig volop om langer thuis te blijven wonen. Veel instellingen voor senioren zijn dan ook verdwenen.

Langer thuis blijven wonen betekent ook, dat u na moet gaan denken over het feit dat uw woning mogelijk aanpassingen nodig heeft. Dat kan om heel simpele zaken gaan, die u zelf kunt regelen. Ingrijpende wijzigingen zijn kostbaar. Hiervoor is een gedegen voorbereiding door terzake deskundigen aan te raden.

Soms betaalt de overheid aan bepaalde voorzieningen mee. Zo regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) onder andere dat iedereen zelfstandig kan blijven wonen. Dus ook met beperkingen vanwege ouderdom, een handicap of een psychisch probleem. De gemeente gaat daarbij wel eerst uit van de eigen kracht van haar bewoners, maar biedt ondersteuning waar dit nodig is. U moet dus zelf al in een vroeg stadium nadenken over uw toekomst en maatregelen nemen.

Met eenvoudige middelen kunt u  al een hoop doen om uw huis comfortabeler te maken voor de toekomst. Zo kunt u met wat handigheid en spullen uit de bouwmarkt veel dingen zelf realiseren. Denk bijvoorbeeld aan zaken als antisliptape op de trap, een rookmelder, buitenlamp met bewegingsmelder, beugels in de badkamer of een thermostaatkraan bij de douche.

Een tweede toilet op de verdieping, of het bad vervangen door een vlakke inloopdouche zijn aanpassingen die een stuk ingrijpender zijn. Maar tegelijk voor veel extra toekomstwaarde in uw huis zorgen.

De steile Hollandse trappen, meestal met één of meer draaikwarten, vormen al snel onoverkomelijke obstakels om boven te komen. Wellicht heeft u over een aantal jaren een traplift nodig, en is het verstandig daar nu alvast een spaarpotje voor aan te  leggen. Op dezelfde manier kunt u nadenken over het nut van een uitbouw. Die levert direct al meer leefruimte op, maar maakt de woning tegelijk geschikt om (met enige aanpassingen) in de toekomst volledig gelijkvloers te kunnen wonen. Dan is het belangrijk, dat de ontwerper die u inschakelt nu al rekening houdt met een toekomstig gebruik als bad- en slaapkamer waar zorg verleend kan worden. Dat bespaart hoge kosten achteraf en is gelijk een goede investering voor later.

Uw woning levensloopbestendig maken is ideaal te combineren met het nemen van allerlei energiebesparende maatregelen. Al dan niet met domotica toepassingen die het wonen comfortabeler maken. Op die manier investeert u op een verstandige manier in uw eigen toekomst en in die van uw kostbare woning.

Ga naar de inhoud