Het wordt mooi rond het stadhuis

Eerste stap plan Lange Wemen

Het Hengelose college van B en W trekt 3,7 miljoen euro uit voor de aanleg van het evenementenplein en omliggende ruimte rondom het gerenoveerde stadhuis en nieuwe stadskantoor.

“Het was een lang voorbereidend traject, te lang”, zegt wethouder Gerard Gerrits. “Maar nu gaat Hengelo het doen.” De openbare ruimte rondom het stadhuis en het stadskantoor krijgt ‘dezelfde uitstraling’ als de Enschedesestraat met onder meer rode klinkers in het wegdek.

Opvallend element op het Burgemeester Jansenplein nieuwe stijl, straks hét evenementenplein, zijn de ‘springende fonteinen.’ Rondom stadhuis en stadskantoor komt meer groen. Er komen plantvakken met bloemen, struiken en bomen die het hele jaar door kleur geven.

De zogenoemde ‘regenboogblokken’ ten teken dat Hengelo gastvrij is voor onder meer homo’s en lesbiennes verdwijnen. Het invalidentoilet dat nu nog voor het stadhuis staat, krijgt een plek bij het plein. Het bevrijdingsmonument wordt opgeknapt en ‘in het groen gezet.’ Gerrits: “De recent aangelegde kerktuin voor de Lambertusbasiliek geeft een goede indruk van hoe groen het daar gaat worden. Bij de vakken komen ook bankjes.”

Eerste impuls

De aanpak vloeit voort uit het Actieplan Binnenstad uit 2017. Project Lange Wemen krijgt met dit krediet een eerste impuls. De gemeenteraad heeft het laatste woord, maar zal naar verwachting het krediet nog voor de zomervakantie goedkeuren. Hoe het uitpakt met de door de gemeente aangekochte panden aan het Burgemeester Jansenplein is nog niet duidelijk.

Wel is er nu geld voor een aan te leggen parkeerterrein voor pakweg 110 auto’s op de Kloosterhof tussen het stadskantoor en Thiemsbrug. Het terrein wordt voor vijf jaar aan de gemeente in bruikleen gegeven door projectontwikkelaar AM Red.

De parkeerplaatsen die in februari 2020 in gebruik kunnen worden genomen vervangen de parkeerplaatsen op het Burgemeester Jansenplein. Speciaal voor het nieuwe parkeerterrein wordt vanaf de Oldenzaalsestraat een afslag gemaakt. Aan de Langestraat blijven nog drie laad- en losplekken voor daar gevestigde ondernemers over.

In het krediet is ook geld gereserveerd voor het aanlichten van de Lambertusbasiliek en het stadhuis. De werkzaamheden aan het kruispunt Deldenerstraat-Bornsestraat-Oldenzaalsestraat beginnen direct na de bouwvak op 19 augustus. Het aanleggen van het nieuwe parkeerterrein begint begin oktober.

Ivo Heijenrath, projectleider van de transformatie binnenstad, zegt dat veel maatregelen op elkaar zijn afgestemd. “Alles hangt met elkaar samen. Wat doen we met fietsparkeren en speeltoestellen? Dat kunnen we pas zeggen als we van de totale binnenstad een beeld hebben.”

Bron: TC/Tubantia

Ga naar de inhoud