Hengelo bespaart op zorg en rekent af met tijdperk Ten Heuw

Voormalig SP-wethouder Mariska ten Heuw
Voormalig SP-wethouder Mariska ten Heuw. © Frans Nikkels

Zonder draconische maatregelen op het zorgbudget stevent Hengelo over enkele jaren af op een tekort van 8 tot 11 miljoen euro. De gemeenteraad staat op het punt die maatregelen goed te keuren. Het is ook een afrekening met het tijdperk Mariska ten Heuw, de SP-wethouder die koste wat kost, soms met kunst- en vliegwerk, de zorgbehoevende minima de hand boven het hoofd hield.

Rijksbijdragen die de zorguitgaven van de gemeente dekken zijn al jaren onzeker, maar elke keer weer wist Ten Heuw het voor elkaar te krijgen om via allerlei regelingen mensen die zorg nodig hebben te ontzien. Mensen met weinig inkomen en veel problematiek gingen de SP-wethouder aan het hart en ze probeerde niet te snijden in de uitgaven voor deze hulpbehoevenden.

Gewijzigd
Ten Heuw heeft het politieke toneel nog maar net verlaten, of alle regelingen op het terrein van onder meer WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en Jeugdzorg worden per januari rigoreus gewijzigd. Formeel moet de raad nog akkoord gaan, maar alles wijst erop dat dat gebeurt met steun van de coalitiepartijen VVD, D66, BurgerBelangen, CDA en VVD. ‘We moeten niet wegduiken voor onze verantwoordelijkheden’, klinkt het in de politiek.

Mensen moeten straks zelf meer zorg regelen, preventie kan voorkomen dat mensen in dure zorgtrajecten terechtkomen, er komt een wijkgerichte aanpak die dichtbij mensen staat en minder zorgaanbieders die met de gemeente willen meedenken. Dit alles om de kosten in de hand te houden.

Niet meer garanderen
Dat hoeft niet per se verkeerd te zijn. De zojuist aangetreden wethouder Jacqueline Freriksen (BurgerBelangen) stelde en beantwoordde de vraag tijdens een politieke markt deze week: “Verliest
Hengelo zijn sociale hart? Het antwoord is nee.” Er wordt, zo gaf ze aan, 9 miljoen geïnvesteerd om straks 7 miljoen per jaar te besparen. “Als we niets doen kunnen we de zorg in de toekomst voor onze kwetsbare inwoners niet meer garanderen”, aldus de wethouder.

Aannames
Zijn de opdoemende tekorten reëel? Of is er sprake van ‘aannames’, zoals Lokaal Hengelo stelt. De tijd zal uitwijzen of het sociale hart van Hengelo, door Ten Heuw zo kundig en langdurig verdedigd, behouden blijft. Of dat dat sociale hart door dit college van B en W is verkwanseld om plaats te maken voor, in de ogen van de SP, ‘harteloos beleid’.

Gerard Smink
Bron: TC Tubantia

Ga naar de inhoud