Broeze van gehandicaptenraad krijgt vrijwilligersprijs

Daan Broeze
Daan Broeze, altijd in de weer om te strijden voor toegankelijke plekken. © Lars Smook

Voorzitter Daan Broeze van de Hengelose Gehandicaptenraad zet zich sinds jaar en dag in voor iedereen in Hengelo met een beperking. Hij is een onvermoeibare strijder voor de toegankelijkheid van openbare gebouwen.

Dat heeft hem de Overijsselse Vrijwilligersprijs opgeleverd. Gistermiddag werd de prijs in het Marnixhoes aan hem uitgereikt door gedeputeerde Erwin Hoogland.

Daan Broeze zit zelf in een rolstoel en weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om met een rolstoel een openbaar gebouw binnen te komen. Of dat iemand zonder beperking zijn auto parkeert op een invalidenparkeerplaats. Hij is verguld met de nominatie. “Ik voel waardering voor het werk dat de gehandicaptenraad doet. Je probeert mensen ervan bewust te maken hoe het is als je een beperking hebt. Als mensen hiervan bewust zijn, dan zijn ze bereid mee te werken.”

Gesprekspartner

De gehandicaptenraad is een politiek onafhankelijk adviesorgaan en een gewaarde gesprekspartner binnen de gemeente. Via diverse kanalen proberen zij invloed uit te oefenen op het te voeren beleid. Broeze: “Hengelo was een van de eerste gemeenten die een ambtenaar heeft aangesteld om op de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te letten. Daarmee werd Hengelo een voorbeeld voor andere gemeenten.”

De vrijwilligersprijs die sinds 2020 wordt toegekend is in de opzet van de provincie ‘een belangrijk gebaar om te laten zien dat wij de inzet van vrijwilligers waarderen.’ Elk jaar dragen de vrijwilligerssteunpunten in samenwerking met lokaal welzijn, gemeenten en de groene vrijwilligersorganisaties vier vrijwilligers per gemeente aan. In Hengelo bij het ontbreken van zo’n steunpunt werden de genomineerden aangewezen door Lidy Noorman, tot april afgelopen jaar dragende kracht van De Slinger.

Twentse Turken

Behalve Daan Broeze ontvingen de Stichting Twentse Turken in Actie (beijvert zich voor een Twents dorp in het Turkse aardbevingsgebied), Dianne Wevers (onzichtbare en onmisbare schakel voor meerdere activiteiten in Hengelo) en de bomenexperts Jan Zwienenberg en Gerrit Haverkamp van IVN/KNNV (tomeloze inzet voor een verantwoord bomenbeleid) gisteren ook de Overijsselse Vrijwilligersprijs uit handen van gedeputeerde Hoogland.

Daan Smink
Bon: TC Tubantia

Ga naar de inhoud